неделя, 25 юни 2017 г.

Домашна майонеза

Лесна за направа домашна майонеза :)

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • около 330-350мл олио
  • 1/2 ч.л. лимонтозу (или лимонов сок/ оцет)
  • 1/2 ч.л. сол
  • Пасатор
Това са базовите съставки за чиста майонеза. От това количество се получава около 450-500г готов продукт.
Във висок съд (буркан или мерителната кана на пасатора например) изсипваме олиото. След това добавяме киселината и солта - киселината се добавя, за да намали "тежестта" във вкуса на майонезата (иначе вкуса ще бие много на олио и яйца), а солта е за вкус. Ако не сте много сигурни по колко, започнете с по-малко количество от тях, в последствие може да си добавите още, ако не ви е солено или пък вкуса бие на олио/ яйца. Щом сме добавили всички съставки, слагаме пасатора до дъното и пускаме. Задържаме 4-5 секунди, след което бавно започване да го изтегляме нагоре. Виждаме как олиото постеменно се усвоява и става на майонеза. След това, без да спираме, разбиваме хубаво цялата смес за още 10-тина секунди (докато видим, че няма останало олио, а само бяла и пухкава майонеза). Опитваме на вкус, при необходимост добавяме още сол и/или киселинност.
Възможно е, майонезата да не стане гъста а по-рядка. В този случай опитайте да добавите още малко олио и отново разбийте по същия начин с пасатора.
Вече може да правите с майонезата каквото пожелаете - да си я "олекотите" още, като добавите малко кисело мляко; да я овкусите с различни подправки, да я използвате за салата или да си я хапвате просто така :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар